Zorgaanbieders in het netwerk
Huisarts
Als u pijn in u heup of knie heeft is de eerste stap vaak een bezoek aan uw huisarts. De huisarts kan voor u de diagnose stellen en samen met u kijken wat voor u de beste behandeling is. De behandeling kan bestaan uit advies, pijnstilling en soms een injectie. Zonodig kan de huisarts u voor de behandeling verwijzen naar de andere zorgverleners binnen het netwerk.
Fysiotherapeut
Bij artrose kunnen gewrichten stijf aanvoelen en/of pijnlijk zijn. Het kan zijn dat u daardoor minder bent gaan bewegen en een minder actieve levensstijl heeft gekregen, met als gevolg dat uw conditie en spierkracht achteruit kunnen gaan. Het is juist belangrijk bij artrose dat u zoveel mogelijk , maar niet te zwaar belast blijft bewegen om dit te voorkomen. Een gespecialiseerd fysiotherapeut kan u begeleiden door een gericht advies-en beweegprogramma.
Oefentherapeut Cesar/Mensendieck
De oefentherapeut leert u bewuster met uw lichaam om te gaan, door houdings- en bewegingsoefeningen met u te doen. Bepaald gedrag waardoor u klachten krijgt, leert u tijdens de therapie te veranderen. De behandeling is voor uw artroseklachten praktisch, compleet en op maat gemaakt. Dit houdt niet alleen oefeningen en praktische houdings- en bewegingsadviezen in om beter te functioneren tijdens de dagelijkse activiteiten, maar ook handreikingen om beter om te kunnen gaan met artrose. Er wordt gewerkt aan behandeldoelen die u belangrijk vindt.
Leefstijlcoach
De leefstijlcoach is een nog vrij nieuw beroep. Eén van de kenmerken van de aanpak van een leefstijlcoach is dat hij/zij coachen als grondslag heeft voor zijn aanpak. Samen steken we in op een gezondere leefstijl met begeleiding op drie vlakken in plaats van één: meer bewegen, gezonde voeding en positieve gedragsverandering. Het streven is naar een leefstijl waar je je goed bij voelt, met alle mogelijkheden en beperkingen die je hebt.
Diëtist
Een diëtist is de specialist op het gebied van voeding. Als uw arts denkt dat uw gewicht van invloed is op uw gezondheid, omdat het uw gewrichtsproblemen zou kunnen verergeren, dan zal hij of zij dit met u bespreken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat overgewicht voor degenen met knieartrose de gewrichtsbeschadiging erger kan maken. Maar omdat voor sommige mensen afvallen een strijd is, kan de hulp van een diëtist worden ingeschakeld. De diëtist helpt u bij het vinden van de juiste balans tussen voeding, gedrag en beweging.
Orthopeed
De orthopedisch chirurg is een medisch specialist op gebied van het bewegingsapparaat (de gewrichten). Op de polikliniek komen veel patiënten met artrose van heup en/of knie. In principe komt u bij de orthopeed als alle andere behandelingen niet meer helpen en u toe bent aan een gewrichtsvervangende operatie. De orthopeed zal dit met u bespreken en samen met u een behandelplan opstellen.
MKO
Het MKO is een nieuw spreekuur dat wordt gehouden door een orthopeed en huisarts samen. Het voordeel van dit spreekuur is dat het dicht bij huis is (in de huisartsenpraktijk), dat het niet van uw eigen risico afgaat en dat de wachttijd kort is (maximaal 2 weken). En natuurlijk dat u 2 specialisten (huisarts en orthopeed) tegelijk spreekt en dat u samen een behandelplan opstelt.
GLI
Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is advies en begeleiding bij voeding, beweging en gedrag. Het ondersteunt u bij het krijgen van een gezondere leefstijl. Erkende GLI programma’s zijn opgenomen in de basisverzekering. Namens de huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen heeft Nucleuszorg overeenkomsten met de meeste zorgverzekeraars en verschillende leefstijlcoaches.
Het programma duurt twee jaar. Dat lijkt lang, maar dat is dé manier om je leefstijl om te gooien. Er zijn veel hippe diëten, maar GLI gaat juist om kleine veranderingen die de deelnemers kunnen volhouden. Het programma bevat eens per maand een groepsbijeenkomst, eens per twee maanden een individueel gesprek en de deelnemers worden aangemoedigd om samen te sporten. De coaches stellen vooral veel vragen en formuleren haalbare, concrete actiepunten. Bijvoorbeeld het aantal gram groenten dat je eet per dag. Dan kan er veel veranderen in twee jaar. We focussen niet te veel op resultaat, het gaat erom dat het vol te houden is.